Kapcsolat

Gyermekszemészet

  1. Home
  2. /
  3. Szolgáltatásaink
  4. /
  5. Gyermekszemészet

Mikortól ajánljuk?

Már a csecsemőknél fontos szemészeti vizsgálaton részt venni, ahol a szem fénytörési hibáit, általános állapotát, esetlegesen a szem egyéb betegségeit vizsgáljuk. Ha egy látásprobléma nem kerül időben kezelésre, az idegrendszer látásért felelős területei nem fejlődnek megfelelően, és ez a későbbiekben már nem javítható. Az első szűrővizsgálatokat már 8 hónapos kortól érdemes elvégezni. Ennek hiányában 1 éves korban majd az óvoda megkezdése előtt 3 éves korban, végül 5-6 éves éves korban, és ha nincs látásprobléma, akkor ellenőrzésképpen 2 évente. Felfedezett és kezelt fénytörési probléma esetén kisgyermekkorban félévente, majd évente szükséges a szemészeti vizsgálat.

Miért fontos?

Az óvodás, iskolás korú gyermekek nap, mint nap megmérettetéseken mennek keresztül, és a sikeres helytálláshoz elengedhetetlen a 100%-os látás. Sokan nem is gondolják, hogy a tanulási nehézségek, magatartászavarok hátterében korrigálatlan látásprobléma is állhat. Egy megfelelő időben végzett szemészeti vizsgálat segít ezeket a látáshibákat felderíteni, és látásjavító eszköz viselésével teljes értékűvé tenni a korrekcióra szoruló gyermekek hétköznapjait is.

Mi történik a vizsgálat során?

Tapasztalt gyermekszemész végzi korcsoportra szabott vizsgálatainkat, mely az objektív és szubjektív módszereket is magában foglalja. Játékos feladatokkal mérjük fel a gyermek vizuális képességeit, szemmozgását. A kisgyermekek sok esetben megijednek egy idegen környezetben, vagy szituáció során, de a szülőknek tudniuk kell, hogy a szemészeti vizsgálat teljesen fájdalommentes. Megfelelő felkészítéssel nem okoz traumát a gyermeknek. Gyermekbarát rendelőnkben a játékok, kifestők, foglalkoztatók mellett még pelenkázó is elhelyezésre került.