Kapcsolat

Rajzpályázat gyerekeknek - Galéria, eredmények

 1. Home
 2. /
 3. Munkatársaink a konyhában
 4. /
 5. Rajzpályázat gyerekeknek - Galéria,...
hello world!

Tovább a galériába »

Az októberi hónap a mi szakmánkban mindig nagyon mozgalmas. A Látás Hónapja alkalmából számos eseménnyel igyekszünk a gyerekek, felnőttek részére egyaránt érdekesebbé és színesebbé tenni a látásunkkal kapcsolatos információkat.
Optikáinkban már hagyománnyá vált rajzpályázatunkat 2018 óta minden évben meghirdetjük a kisiskolások részére. A gyermekek, szülők és pedagógusok egyaránt lelkesednek az országos versenyért, és hatalmas lendülettel, kreativitással kezdenek alkotásba.
Idén ősszel a „Szemüveges a barátom”, valamint a „Szemüvegben a világ” témakörökben lehetett indulni jobbnál-jobb nyereményekért. A postás nap mint nap hozta a rengeteg szebbnél-szebb rajzot, amit küldtek hozzánk a szülők, pedagógusok, az ország számos pontjáról.
A rajzokat szabadon választott technikával készíthették el 3 különböző korcsoportban: 1-2. osztályosok, 3-4. osztályosok és 5-7. osztályosok. A megmérettetés az előző évekhez hasonlóan, idén is nagyon szoros volt, hiszen a pályázati munkák rendkívül kreatívak, fantáziadúsak voltak. A zsűrinek igen nehéz dolga is volt a válogatás során… 🙂
A rajzpályázatunk célja, hogy a gyermekek körében (és nem mellesleg a felnőttek körében is!) egyre inkább elfogadottabbá tegye a szemüveget,mint látásjavító eszközt, hiszen egyre több kisiskolás rendelkezik valamilyen fénytörési hibával. Optikáinkban szívügyünknek érezzük, hogy népszerűsítsük a szemüvegeket, és ne egy szükséges rosszként tekintsenek rá akár gyermekek, akár felnőttek, hanem egy előnyként, amely biztonságot nyújt.
A szemüveg nem béna és nem lúzer dolog, nem kényelmetlen vagy akadályozó, hanem egy olyan kiegészítő, ami igazán divatos, stílusos és nem mellesleg nagyon hasznos, ami által teljes értékű életet élhetünk, 100%-os benyomást szerezhetünk a világról.
A kisgyermekkorban felfedezett látásprobléma, fénytörési hiba megfelelő korrekciójával rengeteg tehertől mentesíthetjük gyermekeinket. A gyerek nem tudja, hogy nem lát jól, nem tudja, hogy milyen lehet egy másfajta látás, nincs viszonyítási alapja, ezért nem tud visszajelzést sem adni. Egy kikorrigálatlan látásprobléma tanulási, viselkedési nehézségekhez és egyéb tünetekhez vezethet, mint pl. fejfájás, fáradtság, félénkség vagy éppen túlmozgás, veszít térlátásából, nem vesz részt különböző sportokban, eseményeken, amiken egyébként szeretne, vagy épp nem sikeres a közeli aprólékos tevékenységekben.
Sajnos a digitalizáció nincs jó hatással a szemünk egészségére. Rengeteg időt töltünk elektronikus eszközeink társaságában, mely alól gyermekeink sem kivételek. Az online oktatás során és a különböző digitális oktatási táblák használata által látásunkat érintő problémák jelentkezhetnek, felerősödhetnek. A 6 és 10 éves kor közötti generáció átlagosan napi 60 percet tölt el digitális eszközök használatával. A pályázatunk nyereményei is arra hívják fel a figyelmet, hogy elengedhetetlen a szabadban töltött idő. Szakadjunk el okoseszközeinktől és kapcsolódjunk ki a természetben, ezzel is csökkenthetjük a digitális terhelést! Statisztikák kimutatták, hogy már heti egy órával kevesebb közelre tekintés nagyban visszafogja a látásromlást.

A versenyre számos szemet gyönyörködtető munka érkezett. A zsűri tagjai, Schleiffer Judit, Olasz Erika és Domján Ilona hosszas válogatást követően kihirdették az eredményt. Az ünnepélyes díjátadó a Látás világnapján, október 13-án történt, amire sok kisdiák és szülő érkezett. A rajzok mennyisége és kivitelezése lehetővé tette, hogy különdíjakkal is megjutalmazzuk a kis pályázókat, majd megnyissuk az október 30-ig tartó kiállítást, melyen az összes munka megtekinthető volt.

Köszönettel tartozunk a kiállításhoz nyújtott segítségért a Szentesi Művelődési Központnak, aki a paravánokat biztosította, Bubla Kálmán teherfuvarozónak, aki szállította.
A díjakért a Budakeszi Vadasparknak, a Veresegyházi Medveottnak, akik családi belépőket ajálottak fel, és a szentesi Sirály Papír-írószer üzletnek, aki rajzeszköz csomagokat állított össze. A Domján Optikák biztosította a különdíjakat, közöttük egy Zeiss VROne virtuális valóság szemüveget.

Az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

1-2. osztályos korcsoport:

 1. helyezés: Babits Zselyke 2.o. Szekszrád
 2. helyezés: Mohácsi Kamilla 2.o. Berettyóújfalu
 3. helyezés: Héjja Anna 2.o. Hódmezővásárhelyről
  Különdíjak:
  Legvidámabb rajz: Szakadáti Panna 1.o. Gyula
  Legdaliásabb rajz: Bujáki Marcell 2.o. Hódmezővásárhely

3-4. osztályos korcsoport:

 1. helyezés: Mosolygó Ilona 4.o. Hódmezővásárhely
 2. helyezés: Kiss Szilvia 4.o. Fót
 3. helyezés: Belina Emma 3. o. Tamási
  Különdíjak:
  Legszemüvegesebb rajz: Szabolcski Tamás 4.o. Szeged
  Leghűségesebb barátok rajz: Hubai Anna 4.o. Fót és Hékédi Emma 4.o. Fábiánsebestyén
  Legokosabb rajz: Lénárt Zsófia 4.o. Hódmezővásárhely
  Legkülönlegesebb szemüveg rajz: Hegyi Boglárka 3.o. Hódmezővásárhely
  Leglelkesebb rajz: Tímár Zénó 4.o. Fót
  Legmosolygósabb rajz: Mohos Ákos 4.o. Hódmezővásárhely
  Különleges csapat különdíj: Garay János Általános 4.o. tanulói, Nagy Darinka és Nagy Franciska 1.o. tanulók Fót

5-7. osztályos korcsport:

 1. helyezés: Gonda Katalin 5.o. Debrecen
 2. helyezés: Kismárton Vanessza 6.o. Hódmezővásárhely
 3. helyezés: Ötvös Letícia 5.o. Berettyóújfalu
  Különdíjak:
  Legvagányabb szemüveg rajz: Darányi Bence 6.o. Debrecen
  Legélesebb látásmód rajz: Mérai Janka 6.o. Hódmezővásárhely
  Legszínesebb szemüveg rajz: Vajna Zétény 6.o. Berettyóújfalu
Publikálva: 2022.11.16.

Legfrissebb bejegyzések

Rajzpályázat gyerekeknek - Galéria, eredmények

Tovább a galériába » Az októberi hónap a mi szakmánkban mindig nagyon mozgalmas. A Látás Hónapja alkalmából számos eseménnyel igyekszünk […]
Tovább

Miért érdemes kontaktlencsét viselni?

Mai életünkben a kontaktlencsék modern választási lehetőséget nyújtanak azok számára, akik látáskorrekcióra szorulnak. Viseletük kényelmes, biztonságos, egészséges, kezelésük egyszerű, így […]
Tovább

A szemszárazság, könnyezés okai és kezelése

A szemszárazság a szemmel kapcsolatos betegségek közül az egyik leggyakoribb. Domján Ilona, a Domján Optika tulajdonosa szerint a magyar lakosság […]
Tovább
crossmenu